PIL-PAL d.o.o.
PIL-PAL d.o.o.

Vi ste ovdje:

Piletina


Piletina je u svijetu vrlo popularna namirnica zahvaljujući izvrsnom okusu, nutritivnoj vrijednosti i pripremi na bezbroj načina.
Kao meso, piletina predstavlja primarni izvor proteina u svijetu, a odlična je zamjena za crveno meso tijekom cijele godine.

Domaća kokoš uzgojena je od istočnoazijske divlje kokoši bankiva najvjerojatnije prije 5000 godina. U Kinu je prenesena 1400. godine prije Krista, a zatim se širila prema Zapadu.

Perzijanci su je držali svetom životinjom, a Egipćani su koristili posebno grijane zgrade za valjanje pilića.
Domaću su kokoš Feničani prenijeli Grcima, a dalje se ona širila cijelim Starim Kontinentom. Kristofor Kolumbo ju je 1492. g. prenio u Ameriku tako da je ona danas raširena cijelim svijetom.
Prema namjeni današnje se pasmine kokoši dijele na tri značajne grupe:

  • laku - za proizvodnju jaja (leghorn),
  • srednje tešku – za proizvodnju mesa i jaja (new hampshire, plymouth rock, rhode island, korniš) i
  • tešku – tovne pasmine za proizvodnju mesa (brahma, langšan).Energetska i nutritivna vrijednost
Prema smjernicama piramide zdrave prehrane piletina je u grupi zajedno s ostalim vrstama mesa, ribom, jajima, mahunarkama i orašastim plodovima.Preporuka za tu grupu namirnica je 2–4 serviranja dnevno (jedno serviranje = 57–85 g). Pileće je meso lako probavljivo meso visoke biološke vrijednosti i dijetetske namjene. Može se pripremiti na različite načine, što ujedno utječe na nutritivnu vrijednost obroka. Pileće meso sadrži bjelančevine u optimalnim količinama te osigurava organizmu gotovo polovicu dnevnih potreba.Energetska vrijednost ovisi o vrsti pilećeg mesa i načinu pripreme – prosječno iznosi oko 215 kcal na 100 g obroka. Ljudi koji jedu meso, ali žele smanjiti unos masti, trebali bi jesti piletinu. Najmanji sadržaj masti je u pilećim prsima, a prisutna mast ima manje zasićenih masnih kiselina. Piletina je dobar izvor vitamina B kompleksa koji održavaju metabolizam dobivanja energijePiletina je odličan izvor sljedećih vitamina i minerala: niacina, vitamina B6, pantotenske kiseline, fosfora, cinka i selena; dobar je izvor vitamina B2, B12 i željeza; dok je osrednji izvor magnezija i vitamina B1. Ti su nutrijenti u najvećoj mjeri zastupljeni u nemasnom mesu.

U koži i masti nalaze se manje količine folne kiseline i u masti topivih vitamina A i E. Uklanjanjem kože s mesa također se smanjuje i udio zasićenih masti.

Studije su pokazale da starija populacija ima smanjen unos proteina, stoga konzumacija pilećeg mesa značajno može poboljšati njihovo zdravstveno stanje. Piletina je dobar izvor selena, koji je vrlo značajan za ljudsko zdravlje.
Od piletine se mogu pripremiti mnoga ukusna jela. Prije same pripreme piletinu možete marinirati s jednim ili više začina kao što su: sol, papar, ružmarin, timijan, kadulja, korijandor, curry u prahu (najbolja kombinacija, daje nešto egzotičniji okus!!), crvena mljevena paprika, đumbir, limunova korica, senf, ulje. Kod mariniranja možete dodati i malo alkohola – bijelog vina, prošeka ili konjaka.
Vrh

Informacije

PIL-PAL d.o.o.


Biskupa Kvirina 6, Sisak

Hrvatska

Email: info@pilpal.hr

Telefon: (044) 540278

Fax: (044) 544 988

Broj mobitela: 098 262 161

Jeste li znali?

Studije su pokazale da starija populacija ima smanjen unos proteina, stoga konzumacija pilećeg mesa značajno može poboljšati njihovo zdravstveno stanje. 
Vrh
Vrh